12 mai 2014

 vocea ongZece organizatii neguvernamentale partenere in proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!”- Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii Iasi, Centrul de Dezvoltare Sociala, centyrul Diacezan Caritas, Fundatia COTE, Fundatia Iosif, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Star of Hope si Fundatia World Vision Romania – au infiintat Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS

Noua federatie are sediul la Iasi si isi propune sa contribuie la intarirea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din Romania de a acţiona in domeniul serviciilor sociale pentru atingerea urmatoarelor scopuri:
– promovarea implicarii organizatiilor neguvernamentale din Romania in politica locala, regionala, nationala, europeana si transfrontaliera pentru dezvoltarea serviciilor sociale;
– sprijinirea organizatiilor neguvernamentale din Romania de a contribui efectiv la dezvoltarea sustenabila in comunitate a serviciilor sociale;
– constientizarea cetatenilor privind importanta dezvoltarii serviciilor sociale in comunitate ca mijloc de incluziune si combatere a saraciei.

Primul consiliu director al FONSS este format din ADV Romania (detine presedintia), Fundatia Servicilor Sociale Bethany, birou zonal Iasi (detine si vicepresedintia), Organizatia Salvati Copiii Iasi (detine si vicepresedintia), Wold Vision Romania si Fundatia Star Of Hope Romania.
FONSS va functiona deocamdata la nivelul Regiunii Nord Est si va fi sustinuta prin proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!” finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
Iata cateva dintre gandurile fondatorilor FONSS despre noua federatie si proiectul ”Vocea ONG pentru comunitate!”:
Angela Achitei – presedinte FONSS – „Ca federatie ne propunem sa fim un pol de putere si o voce unică în ceea ce priveste domeniul serviciilor sociale. Vrem sa constientizam comunitatea si in special autoritatile locale si centrale, ca investitiile trebuie realizate in sfera serviciilor sociale si nu in sfera prestatiilor, care nu scot persoana din starea de vulnerabilitate, ci dimpotriva ii creaza dependenta. De asemenea, ne dorim ca ONG-urile sa fie privite ca investitori in comunitate, care atrag fonduri si resurse, creaza locuri de munca, vin cu solutii inovative la probleme si ofera servicii specializate in mod gratuit pentru cei in nevoie. Dezvoltarea serviciilor sociale este strans legata de agenda publica si viziunea comunitatii in ceea ce priveste integrarea si ocuparea grupurilor vulnerabile, iar ONG-urile sunt un partener strategic care trebuie consultat si implicat in orice proces de planificare si dezvoltare in domeniu. Ne propunem un dialog constructiv, o voce unica care pledeaza pentru servicii sociale si parteneriat in ceea ce priveste incluziunea si combaterea saraciei!”
Roxana Atesoae, reprezentant Centrul de Dezvoltare Sociala – „Cred ca organizatiile neguvernamentale din Romania se pot implica in politica locala, regionala, nationala, europeana si transfrontaliera pentru dezvoltarea serviciilor sociale, pentru ca au ajuns la o maturitate organizationala care le permite crearea de parteneriate functionale cu decidentii publici si invitarea sectorului public la o abordare complexa si sustenabila a serviciilor sociale. FONSS va fi sansa beneficiarilor din regiune de a avea servicii sociale de calitate.”
Pentru detalii privind evenimentul sau alte informatii referitoare la proiect poate fi contactata –Roxana Ateșoae, Coordonator partener, telefon 0729964414 sau poate fi accesata pagina de facebook https://www.facebook.com/VoceaONG?ref=hl .
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org

 

10 iulie 2014

Fundația ”Alături de Voi” România, împreună cu partenerii Asociația Alternative Sociale, Asociația Salvați Copiii Iași, Centrul de Dezvoltare Socială, Centrul Diecezan Caritas Iaşi, Fundaţia COTE, Fundaţia Iosif, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundaţia Star of Hope România și Fundaţia World Vision România, au organizat o întâlnire de lucru a ONG-urilor din Regiunea Nord Est, în data de 10 iulie 2014, orele 14.00 – 17.00, în Iași.

La întâlnirea de lucru a fost prezentată Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), care are ca misiune ”implicarea în schimbarea politicilor și dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale!”, şi care a fost inființată pentru a acționa la nivelul întregii regiuni. De asemenea, afost analizat interesul pentru aderarea la FONSS şi dacă activitățile de lobby și advocacy care vor fi întreprinse la nivelul autorităților locale din județul Iași, trebuie replicate și în alte localități / județe.

Menționăm că au fost invitați la această consultare 25 de reprezentanți ai ONG-urilor din Regiunea Nord Est, dialogul urmând să continuie prin organizarea altor două întâlniri de lucru, în următoarele 6 luni.

Evenimentul face parte din proiectul ”Vocea ONG pentru comunitate!”, implementat de cele 10 ONG-uri partenere și finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru promovarea ideilor ONG-urilor prin proiect vor fi dezvoltate și câteva resurse:

– www.fonss.rog – site-ul federației, unde vom avea și un catalog on-line de promovare a furnizorilor de servcii sociale;

Ziarul Vocea ONG– cu un tiraj lunar în 1000 de exemplare și distribuiţie suplimentară în format electronic la nivel național;

Prin acelaşi proiect dorim formare în lobby și advocacy și accesarea de fonduri de la autoritățile locale, a ONG-urilor, dar şi oferirea de sprijin în elaborarea/îmbunătățirea regulamentelor actuale de finanțare ale primăriilor și consiliilor județene (prin care se asigură finanțarea ONG-urilor în baza Legii 350/2005).