DSC_0625_resizeÎn perioada 25-29 iulie 2014, în cadrul proiectului Youth in Work, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială în parteneriat cu Fundația Academică “Petre Andrei” Iași, cu INFOR Italia și cu primăria localității San Secondo di Pinerolo (regiunea Torino), un grup de 6 persoane din Iași (două din personalul proiectului și patru din grupul țintă) au făcut o vizită de schimb de experiență în Italia. Vizita vine după cea efectuată în Iași, în luna aprilie 2014, de către un grup similar din Italia.

DSC_0587_resizeProgramul a fost unul deosebit de intens și de interesant. Interacțiunea tinerilor români și italieni s-a realizat atât în cadrul formal ce a inclus o masă rotundă, vizite la instituții administrative și academice, cât și în manieră informală. Programul vizitei a conținut de asemenea o parte dedicată cunoașterii zonei geografice din care provin partenerii italieni, fiind vizitate câteva obiective turistice care foarte populare.

DSC_0630_resizeUrmărind obiectivele proiectului, aspectele principale vizate au fost legate de evidențierea cadrului și a strategiilor eficace pentru inserția profesională a tinerilor. Tinerii români au avut posibilitatea de a înțelege maniera de funcționare a structurilor administrative locale dedicate ocupării forței de muncă în general și a tinerilor în mod particular. Experiența directă a tinerilor italieni a reprezentat o sursă deosebit de generoasă de informații. Faptul că această vizită a urmat celei în care tineri italieni au avut un schimb de experiență la Iași, a permis abordarea în manieră comparată a procedurilor, practicilor, oportunităților și piedicilor cu care se confruntă real tineri care doresc să se insereze pe piața muncii fie în România, fie în Italia. Împreună cu toate celelalte activități ale proiectului, cele două vizite de schimb de experiență au contribuit esențial la atingerea obiectivului esențial al proiectului.DSC_0632_resize