afis masa rotunda 29 iunie var 3_resizeMarți, 29 iulie 2014, în cadrul proiectului Youth in Work implementat de Centrul de Dezvoltare Socială, cu parteneri din Italia, a fost organizată masa rotundă „Măsuri utile pentru fluidizarea accesului tinerilor pe piața muncii. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai ONG-urilor, ai angajatorilor și ai structurilor cu atribuții directe în ocuparea forței de muncă, precum AJOFM Iași, AJOFM Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și reprezentanți ai mediului universitar ieșean.

Masa rotundă „Măsuri utile pentru fluidizarea accesului tinerilor pe piața muncii  marchează partea de final a proiectului derulat de Centrul de Dezvoltare Socială în parteneriat cu Fundația Academică “Petre Andrei”, INFOR Italia și cu Primăria Comunei San Secondo di Pinerolo (Torino), Italia.

Suntem la ultima activitate organizată în cadrul proiectului pentru a dezbate acest document, pentru a înțelege de la persoanele care reprezintă structurile care au drept atribuții plasarea tinerilor pe piața muncii care sunt punctele de vedere și soluțiile cu privire la problemele ridicate atât de tinerii din România, cât și de cei din Italia”, a precizat Ancuța Daniela Tompea, managerul de proiect_MG_0602_resize

Tudor Pitulac, reprezentantul Fundației Academice „Petre Andrei” din Iași, unul din partenerii proiectului, a precizat că ”a fost interesant și challenging să interacționeze cu tinerii. Mi-a făcut bine să îi văd integrați în activități și în traininguri, atât în țară, cât și în Italia. Ceea ce mi se pare mie relevant este continuarea unor asemenea activități, pentru că acest proiect poate sta la baza unui proiect mai mare, de tip Grant sau Strategic”.

_MG_0620_resizeRoxana Ateșoae, responsabilul tehnic din cadrul proiectului Youth in Work, a mărturisit că a fost un proiect frumos, „în care este o șansă pentru beneficiar să învețe ceva, să participe la activități antrenante. Tinerii români mi s-au părut mult mai optimiști spre deosebire de cei italieni, au venit cu soluții punctualae legate de cum ar trebui să fie sprijiniți tinerii în partea de formare”.

Prezentă la eveniment, Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iași, a felicitat echipa de management pentru implementarea proiectului. Mai mult, aceasta a prezentat și soluții concrete prin care Ministerul Muncii vine în sprijinul tinerilor în ceea ce privește inserția pe piața muncii. „Mi-au atras atenția cuvintele muncă și tineri. Pentru Ministerul Muncii tinerii reprezintă o prioritate de gradul zero. Sunt sase milioane de tineri, la nivelul celor 28 de state europene, care nu își găsesc un loc de muncă după ce termină studiile. Din luna iulie a intrat în vigoare legea stagiului pentru tinerii absolvenți, lege prin care statul încurajează încheierea de contracte de muncă însoțite de un contract de de stagiu pentru o perioadă de șase luni. Tânărul primește o renumerație de 750 de lei, condiția fiind ca acesta să fie angajat în specializarea în care a absolvit. De asemenea mai avem legea uceniciei, pentru persoane cu vârste între 16 și 35 de ani și legea voluntariatului, care vin tot în sprijinul tinerilor”, a conchis Gabriela Vasilache. _MG_0605_resize

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui au participat Prof. Maria Ciulei, Inspector Școlar pentru Discipline, și Prof. Mariana Muntenașu. „Mi s-a părut foarte importantă tema propusă de dumneavoastră și din acest motiv am dat curs invitației. Noi avem anual întâlniri cu toți inspectorii școlari pentru a discuta această problemă, inserția tinerilor pe piața muncii. Dintre măsurile propuse în acest sens de Ministerul Educației amintim reintroducerea învățământului professional de 2 ani și de trei ani”, a precizat Prof. Mariana Muntenașu.

_MG_0600_resizeProiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul Tineret în Acțiune și a abordat conceptul de democrație participativă printr-un program de implicare a tinerilor în dezbateri active cu privire la situația tineretului în general pe piața muncii la nivelul Uniunii Europene. Proiectul Youth in Work a realizat o abordare pas cu pas a acestui concept, pornind în primul rând de la facilitarea transferului de informații (prin înțelegerea politicilor existente în domeniu la nivel UE și la nivel național în cadrul trainingului, precum și prin transferul de informații și competențe în domeniul designului de proiecte, realizarea de proiecte fiind o activitate prin care tinerii se pot implica activ in implementarea de idei de dezvoltare), prin examinarea punerii în pratică a acestora (vizitele la instituțiile publice sau la alte organizații care se ocupă de problematica tinerilor pe piața muncii din Romania și Italia), prin dezbatere și dialog finalizate cu creionarea unor propuneri de intervenții de îmbunătățire a politicilor existente.

_MG_0627_resizeMasa rotundă din data de 29 iulie a fost  momentul în care tot ceea ce a fost mai consistent în activitățile precedente a fost prezentat de fiecare dintre părțile implicate direct, pentru ca apoi să se realizeze o dezbatere care să permită coagularea unui feed-back din partea celor care ar putea folosi în sprijinul tinerilor ceea ce aceștia consideră că ar fi soluții pentru fluidizarea accesului lor pe piața muncii.

Pentru informații suplimentare puteți consulta pagina de internet a Centrului de Dezvoltare Socială, Secțiunea Proiecte – www.centruldezvoltaresociala.ro, pagina de Facebook – https://www.facebook.com/CentrulDeDezvoltareSociala, office@centruldezvoltaresociala.ro.

 

Tompea Anca

Manager proiect, tompeaanca@gmail.com