Centrul de Dezvoltare Socială T&CO a lansat ieri, 28 noiembrie 2024, un nou proiect inovator, SAS – Sinergii Academice Sustenabile-Parteneriate Inovatoare și Stagii de Practică pentru Studenți, finanțat prin de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, PEO/71/P7/4.5/311965.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea calității programelor de studii terțiare și corelarea cu cerințele pieței muncii pentru 252 studenți și masteranzi din domeniile Psihologie, Asistență Socială, Științe Politice, Drept și Economie prin: participarea la stagii de practică de specialitate la angajatorii din domeniu, dobândirea de competențe și abilități antreprenoriale și digitale, în cadrul inițiativelor inovative de diversificare a parteneriatelor interinstituționale.

Roxana Ateșoae, managerul de proiect, a realizat prezentarea proiectului, a activităților și descrierea grupului țintă și a subliniat importanță stagiilor de practică  în dezvoltarea profesională a studenților. „Reușim, din nou, cu aspecte mult îmbunătățite să oferim studentilor, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, oportunitatea rară de a participa la o serie de activități, acțiuni și parteneriate care să îi sprijine în derularea unui parcurs educațional optim, cu scopul de a facilita o inserție facilă pe piața muncii. Centrul de Dezvoltare Socială a mai implementat, cu succes, două proiecte similare, ASPIR si ASCED, în urma cărora studenții au beneficiat de servicii si activități utile pentru parcursul lor educațional și profesional. Îi încurajez pe studenți să se înscrie în activitățile proiectului”.

Anca Tompea, Director de Programe în cadrul CDS, a caracterizat proiectul SAS în două cuvinte: complex și inovator. „Astăzi lansăm un proiect foarte interesant care se adresează studenților. Am încercat să identificăm un titlu sugestiv pentru a avea un impact mare asupra studenților, partenerilor de practică, firmelor interesante de a găsi viitorii absolvenți pe care sa îi angajeze, dar și pentru întreaga comunitate. SAS este un proiect inovator, cu oportunități de formare și dezvoltare complete, cu acțiuni corelate și care vizează dezvoltarea competențelor verzi, de dezvoltare durabilă, antreprenoriat și competențe socio-emoționale”.

La conferința de lansare a proiectului a participat Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, Conf. Univ. Dr. Teodora-Liliana Prelipcean, care a precizat că proiectul reprezintă un beneficiu pentru studenții de la UPA. „Felicit întreaga echipă pentru câștigarea acestui proiect. Mulțumim pentru faptul că aceste proiecte sunt adresate studenților noștri. Este foarte important ca studenții să facă stagii de practică în instituții de profil. Astfel vor avea contact direct cu angajatorii și se vor integra mai ușor pe piața muncii după ce vor absolvi. Aceste proiecte vin și în sprijinul nostru din punct de vedere instituțional,  acreditarii, pentru că reușim să atingem anumite cerințe solicitate. Vă dorim mult succes în implementarea acestui proiect și vă asigurăm de tot sprijinul nostru”.

Grupul țintă al proiectului este format din 252 studenți și masteranzi, cu vârsta între 18 și 35 ani, de la specializările din Psihologie, Asistență Socială, Științe Politice, Drept și Economie, din toate regiunile de dezvoltare, mai puțin Bucuresti-Ilfov.

Cei 252 de studenți vor participa la stagii de practică în instituții și întreprinderi performante din țară și din Uniunea Europeană, dar și la ateliere care vor contribui la dezvoltarea de competențe verzi, competențe antreprenoriale și digitale, vor dobândi competențe în domeniul dezvoltării durabile și socio-emoționale.

Grupul țintă va participa la următoarele activități:

  • 18 stagii de practică, în țară și în Uniunea Europeană, pentru 252 de studenți și masteranzi;
  • 150 de studenți vor dobândi competențe antreprenoriale;
  • 252 de studenți vor participa la Ateliere de Dezvoltare Durabilă, Competențe Verzi, Inteligență Artificială, Competențe socio-emoționale.

Rezultatele prevăzute a fi atinse la finalul proiectului sunt:

  • 252 studenți/masteranzi vor participa la stagiile de practică în țară;
  • 36 studenți/masteranzi vor participa la stagii de practică în Italia;
  • 252 subvenții de practică acordate studenților/masteranzilor;
  • 150 studenți/masteranzi formați ANC în domeniul Competențelor Antreprenoriale;
  • 25 studenți/masteranzi format ANC în domeniul Competențelor Digitale;
  • minim 63 studenți/masteranzi își vor îmbunătăți calitatea vieții și vor dobândi abilități în domeniul Dezvoltării durabile;
  • minim 63 studenți/masteranzi vor dobândi competențe în domeniul Dezvoltării socio-emoționale;
  • minim 63 studenți/masteranzi vor dobândi abilităti în domeniul Competențelor verzi;
  • minim 63 studenți/masteranzi vor dobândi abilități de folosire a Inteligenței Artificiale;
  • 1 reţea de parteneri constituită cu mediul de afaceri pentru susținerea și promovarea absolvenților de învățământ superior;
  • minim 10 parteneriate de practică noi cu posibili angajatori ai grupului țintă;

Proiectul SAS va promova educația cu privire la protecția mediului, iar activitățile desfășurate vor contribui la dezvoltarea unei economii circulare, prin dezvoltarea de competențe verzi, bazate pe principiile dezvoltării durabile.

Informații suplimentare:

Manager proiect: Ateșoae Maria Roxana
www.centruldezvoltaresocială.ro
Telefon: 0758 028 613
Perioada de implementare: 1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2026
Valoare proiect: 4.928.748,93 lei
Proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027